Pozadí

O umění vaření nebo co ochutnat na Hvaru?

O umění vaření a stolování se v poslední době hodně mluví a píše. Hvarská kuchyně má také své specifické vůně a chutě, které při večerních procházkách malebnými uličkami přímořských středisek nenechají chladnými žádné čichové buňky. Nabídka je široká a častokrát je opravdu těžké si vybrat. Co se tedy skutečně skrývá pod pojmem „hvarské speciality“?

Dnešní hvarská gastronomie úspěšně kombinuje staleté gastronomické dědictví s možnostmi, které přináší moderní doba, ale zůstává věrná svým kořenům. Menším restauracím, které jsou většinou rodinné podniky, se tady říká konoba. Na jejich jídelním lístku můžete najit skutečné hvarské speciality připravované tradičním způsobem. Majitelé Vám určitě k jídlu doporučí to nejlepší místní víno.

Konoba

Na Hvaru byste neměli zmeškat pokrm gregada, připravovány z více (nejméně čtyři) druhů ryb. Kousky ryb se vaří s bramborami, cibulí, zeleninou, kořením a olivovým olejem. K tomu se podává domácí chléb z chlebové pece. Prostě takový dalmatský guláš.

Gregada

Návštěvník hvarských restaurací by si neměl nechat ujít pokrm pečený v železné nebo keramické nádobě s poklopem, která se dává do rozžhaveného dřevěného popela. Říká se tomu „ispod peke“ tj. pod poklopem. Nejčastěji se tak na Jadranu ale i na celém balkánském poloostrově peče jehněčí nebo telecí maso. Skoro výjimečné na ostrově Hvar se pod poklopem pečou ryby. Místní doporučují ochutnat především mořského ďasa - grdobinu ispod peke. Pokud si přejete pokrm pečený pod poklopem, doporučujeme předem objednat, příprava trvá i přes dvě hodiny.

Ispod Peke

Pokud jste na sladké, na Hvaru si také přijdete na své. Proslulý je starigradský paprenjak, sušenka v mnohem podobná našemu perníku. Připravuje se podobně, s přidáním skořice, hřebíčku, šafránu a především pepře. K dochucení se používá i oblíbené dalmatské dezertní víno prošek. Právě s ním bychom Vám doporučili dokončit pobyt ve hvarské konobě.

Udělejte si radost návštěvou některé z místních restaurací, vybírejte dle vlastních preferencí nebo se podívejte naše tipy na restaurace.